Medzinárodný futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov

27.06.2006 Celý región

Bratislava, 27. júna 2006 - V dňoch 3. až 8. júla 2006 sa v Mestskej hale v Prešove uskutoční Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 ...
Bratislava, 27. júna 2006 - V dňoch 3. až 8. júla 2006 sa v Mestskej hale v Prešove uskutoční Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov. Bude to už štrnásty ročník tohto unikátneho podujatia.

Od jeho vzniku v roku 1993 sa na ňom zúčastnilo dokopy 20 krajín zo štyroch kontinentov. Okrem európskych účastníkov na turnaji hosťovali aj nepočujúci športovci z USA, Izraela či Alžírska. Na tomto ročníku bude štartovať 14 národných družstiev, prvýkrát sa ho zúčastnia aj družstvá z Uzbekistanu, Ghany a Zambie. Riaditeľ turnaja pán Vladimír Kohút, zdôraznil, že toto podujatie je jediné svojho druhu na celom svete. Prezradil, že po celý život sa venuje sluchovo postihnutým deťom a pri tom sa riadi mottom, aby všetky deti mali šťastné detstvo. Cieľom podujatia je ponúknuť nepočujúcim deťom možnosť sebarealizácie a v konečnom dôsledku podporiť ich zaradenie medzi zdravých rovesníkov. Popri športovom majstrovstve tu dominuje aj myšlienka športového fair play a humanity. Tradičnými usporiadateľmi tohtoročného turnaja sú Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí, Ministerstvo školstva SR, Mestský úrad v Prešove, Slovenský zväz nepočujúcich športovcov, Slovenský zväz sluchovo postihnutých a Slovenský paralympijský výbor. Generálnym sponzorom je slovenské zastúpenie britskej spoločnosti Provident Financial. Na turnaji sa stretnú hráči s rôznym stupňom sluchového postihnutia. Hluchota v užšom slova zmysle znamená, že postihnutí nepočujú zvuky ani s načúvacím aparátom. Ich rečová artikulácia je až na výnimky obvykle menej zrozumiteľná. Menšie postihnutie sluchu spôsobuje nedoslýchavosť, vnímať zvuky pomáha načúvací aparát a rečová artikulácia býva obvykle veľmi dobrá. Nedoslýchaví komunikujú zväčša ústne, no pomáhajú si aj posunkami. Futbalový turnaj sluchovo postihnutých má svoje zvláštnosti, zápas bude riadiť rozhodca píšťalkou a zástavkou. Ak sa stane, že hráč pokračuje v hre i po odpískaní, ostatní (aj súper) zdvihnú ruku na znamenie, že akcia je prerušená. Doteraz sa podľa Vladimíra Kohúta nikdy nestalo, aby súper zdvihol úmyselne ruku a tým prerušil akciu. Zaujímavé je aj publikum, tvorené zväčša tiež nepočujúcimi. Radosť z dosiahnutého gólu prejavujú okrem hlasitého prejavu (zvukov) aj zdvihnutím ruky nad hlavu a mávaním. Turnaj sa môže pochváliť ešte jedným unikátom. Účastníci sa nepotrebujú učiť žiadne cudzie reči, na osemdesiat percent si vystačia s posunkovou rečou. Čomu nerozumejú, s radosťou prevezmú od priateľov a „ slovník“ je opäť o niečo bohatší. Katarína Zatrochová, MediaOne, s.r.o.
 

Vyberte región

mark